Osman Gazi Türbesi [Osman Gazi Türbesi Tarihçesi, Ziyaret Saatleri, Ulaşım]

Osman Gazi Türbesi

Rivayete göre Osman Bey’in vasiyeti üzerine, Bursa’nın fethi sonrası oğlu Orhan Bey tarafından yaptırılan Osman Gazi Türbesi, günümüzde Tophane Parkı olarak bilinen alan içerisinde bulunmaktadır. Osman Gazi Türbesi ulaşım bilgileri, mimari özellikleri, tarihçesi, ziyaret saatleri gibi en çok merak edilen konulara yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Osman Gazi Türbesi Tarihçesi ve Mimari Özellikleri

Tarihçe

Rivayete göre Bursa kuşatma altındayken Osman Gazi’nin zaman zaman şehir surlarının üzerinden Bursa’yı seyretmeye geldiği ve gümüş gibi parlayan manastırın şapelini görünce bu gümüşlü kubbenin altına gömülmeyi oğlu Orhan Gazi’ye vasiyet ettiği kaydedilmektedir. Bursa’nın fethinden sonra oğlu Orhan Gazi tarafından yerine getirilen vasiyeti doğrultusunda, Osman Gazi’nin naaşı Gümüşlü Kümbet olarak bilinen Sainte Elie adlı Bizans Manastırı’nın şapeli üzerine inşa edilen türbeye defnedilmiştir.

Türbe günümüze gelene kadar geçirdiği yangınlar ve depremlerden dolayı çeşitli tadilat ve bakımlara maruz kalmıştır. Bu yangınlardan özellikle 1801 yılında meydana geleninin oldukça yıkıcı olduğu bilinmektedir. Yaşanan bu yangın sonucunda Selçuklu Sultanı Alâeddin’in Osman Bey’e bağımsızlık alâmeti olarak gönderdiği davul, tesbih, tuğ ve sancağın yok olduğu rivayet edilmektedir. Bu yangından sonra tamir edilmiş 1855 yılına kadar ayakta kalmıştır. 1855 yılında yaşanan deprem sonucunda tamamen yıkılmasa da çok ciddi hasar görmüştür. Sultan Abdülaziz tarafından 1863 yılında eski yapısına sadık kalınarak yaptırılarak günümüzdeki halini almıştır.

Mimari Özellikleri

Bina iki adet çok ince ve uzun sütunçeli, üzerinde Abdülaziz’in tuğrası bulunan bir sundurma, ahşap kemerli dikdörtgen bir giriş holü, holün batısında türbedar odası ve türbe olmak üzere dört bölümden oluşur. Birkaç basamakla inilen türbe giriş tarafı hariç diğer cephelerde yer alan kilit taşı volütlü yuvarlak kemerli, mermer söveli, dökme demir şebekeli pencerelerle aydınlanmaktadır. Türbenin hem gövdesi hem kasnağı hem de kubbesi sekizgendir. Kubbenin her dilimi iki adet girlant ile süslüdür. İçerideki kalem işleri basittir ve onarımlarda yenilenmiştir. Köşe pilastırları yeşil mermer görünümündedir. Sandukanın barok bitkisel süslemeli kadife örtüsü ve sedef kakma şebekesi birer sanat eseri olup en son 2004 yılında Sedefkâr Zafer Karazeybek tarafından tamir edilmiştir. Pûşîdenin baş ucunda sülüs hatla Abdülfettah Efendi’nin gümüş simle işlenmiş yazısı vardır. Pûşîdenin kuzey sırtında ve güney sırtında dört kartuş halinde iki Arapça ibare yer almaktadır. Sandukanın üzerinde beyaz kandilli kristal bir avize asılıdır. Türbede on yedi sanduka bulunmaktadır, Osman Gazi, oğlu Alâeddin Bey, Orhan Bey’in eşi Asporça Hatun, Orhan Gazi’nin Asporça’dan doğma oğlu İbrâhim ve I. Murad’ın oğlu Savcı Bey olarak beşinin aidiyeti bilinmekte olup diğerleri hakkında bilgi yoktur.

Osman Gazi Türbesi Ziyaret Saatleri ve Ulaşım Bilgileri

Ziyaret saatleri

Her yıl yerli ve yabancı çok fazla kişinin ziyaret ettiği türbeye 09:00 – 18:00 saatleri arasında girişlere izin verilmektedir.

Ulaşım Bilgileri

Adres: Osmangazi, Yiğitler Cd. No:4, 16040 Osmangazi/Bursa

Ulaşım: Bursa ilinin Osmangazi ilçesinde bulunan türbeye özel araç ile ulaşmak isteyenler öncelikle Osmangazi ilçesine gelmeli, ardından Tophane Parkı mevkisine ulaşmalıdırlar.

Toplu taşıma ile ulaşmak isteyenler Osmangazi ilçesine geldikten sonra Tophane Parkı mevkisinden geçen otobüs ya da minibüsleri kullanarak türbeye ulaşabilirler.

Puan Verin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.