Fatih Camii / Fatih Sultan II. Mehmet Türbesi

Fatih Sultan Mehmet Han tarafından yaptırılan caminin yapımına 1462 senesinde başlanmış, sekiz senede tamamlanmıştır. İçerisinde darüşşifa, tabhane, imarethane, medrese ve külliyeler bulunmaktadır. İstanbul şehrinin yedi tepesinden birisine inşa edilmiştir. Bunun sebebi, İstanbul fetih edildiğinde bugünkü Fatih Camisinin bulunduğu yerde kilisenin yer almasıydı. İstanbul’un tepelerinden birisinde Bizans kilisesinin bulunmasının uygun olmaması nedeniyle Fatih Sultan Mehmet kiliseyi Pammakaristos adındaki manastıra taşıttırmıştır. Yerine de Fatih Camisinin inşa edilmesi talimatını vermiştir.

fatihcami
Cami mimarı Atik Sinan adıyla Osmanlıda birçok esere imza atan Sinaüddin Yusuf bin Abdullah’tır. İkinci Beyazıt zamanında cami çevresinde ve içerisinde bazı değişikliklere gidilmiştir. Birçok padişah döneminde camiye hürmet edilerek, bakım ve onarımına dikkat edilmiştir. En son Gölcük depreminde zeminde meydana gelen kayma nedeniyle restorasyona giren cami, 2012 senesinde yeniden ibadet ve ziyarete açılmıştır.


Fatih Camii Türbesi Ve Mimari Yapısı
Camide türbe bulunmaktadır. Türbede Fatih Sultan Mehmet Han’ın kabri, eşinin kabirleri ve mesnevi şairi Abidin Paşa’nın kabirleri bulunur. Aynı zamanda bazı şeyhülislam, paşalar, sadrazamlar da Fatih camisinde bulunan türbe içerisinde defnedilmiştir.
Osmanlı mimarı yapısının yansıtan camide geniş bir avlu bulunmaktadır. Çini sanatının muazzam örneklerinin yer verildiği camide, Osmanlı mimari sanatının vazgeçilmez sembollerinden olan revaklara da yer verilmiştir. Sövelerin mermerlerden yapıldığı camide kırmızı, pembe, yeşil revaklarla eşsiz bir mimari sanat sergilenmiştir. Camide demir parmaklıklar da yer alır. Bunlar topuz şeklinde tasarlanmıştır. Kaide kısımları da mermerden inşa edilmiştir. Avlunun bir yeri kıblegah tarafındadır. Sekiz köşeli şadırvana sahiptir.
Minarelerde yer verilen taş külahlar daha sonra yapılmıştır. 19.yy’da Mimar Mehmet Tahir tarafından cami restoresinden kalan malzemelerin değerlendirilmesi fikrinden ortaya çıkmıştır. Camlarda ki kalıpların zamanla bozulması sorunu da Mehmet Tahir tarafından kalıpların tahkim edilmesiyle çözülmüştür.
Fatih Camisi nerede, Nasıl Gidilir?
İstanbul Fatih’te bulunan cami, Fevzi Paşa Caddesi ve Halice bakan yöndedir. Eminönü tarafından kalkan otobüslerin hepsi bu cadde üzerinden geçmektedir. Yavuz Sultan Selim durağında inildiğinde Fatih Camisine varmak için 5 dakikalık bir yürüyüş yapmak yeterli olacaktır. Şahsi aracıyla gelecek olanlar içinse Karaköy’den Atatürk bulvarına ve oradan da Fevzi Paşa Caddesine geçerek Fatih Camisine ulaşabilirler.
Fatih Camisi Ziyaret Saatleri
İbadet saatleri içerisinde camiyi görmeniz mümkündür. Yatsı namazından sonra cami kapanmaktadır. Türbeleri de ibadet saatleri dışında ziyaret edebilirsiniz. Namaz vakitlerinde türbeler kapanmaktadır. Namaz sonrasında yeniden açılmaktadır.

Adres: Ali Kuşçu, Fatih Türbesi Sk., 34083 Fatih/İstanbul

Puan Verin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.