Ömeriye Camii

Gaziantep’in en eski camisi olan Ömeriye cami’yi (Ömeryn Camii) olarakda bilinmektedir, sizler için araştırdık. Bu  yazımızda Ömeriye Cami tarihi, mimari yapısı, nerede? Ve nasıl gidilir? bilgileri yanı sıra Ömeriye Cami özellikleri sizleri bekliyor.

Ömeriye  Camii Künyesi

Yapılış Tarihi: Ne zaman yaptırıldığı bilinmemektedir.

Mimarı: Kesin olmamak ile birlikte; Hz. Ömer (r.a) ya da Torunu Ömer bin Abdülaziz’ce yaptırıldığı bilinmektedir.

Bulunduğu İl: GAZİANTEP

Ömeriye Camii Tarihi

Tam olarak yapılış tarihi ve kim tarafından yapıldığı hakkında herhangi net bir bilgi bulunmamaktadır. Hz. Ömer (r.a) tarafından ya da kızından olma torunu Emevi Halifesi Ömer bin Abdülaziz’ce yaptırıldığı varsayımı kuvvetle söylenmektedir. Bazı kaynaklarda da Hz. Ömer ( r.a) tarafından yaptırıldığı, torununun da daha sonra bakım ve onarımını yaptırdığı söylenmektedir.

Cami hakkında kitabelerden edinilen bilgiye göre; 1210, 1786 ve 1850 yıllarında 3 defa onarım görmüştür. 2006 yılında da Vakıflar Genel müdürlüğü tarafından onarıma alınan cami günümüzde hala ibadethane görevini yerine getirmektedir.

Halk arasında inanılan bir rivayete göre; cami her yıl tabana doğru çökerek toprağa gömülmektedir. Bu gömülme tamamlanınca kıyametin kopacağı söylentileri vardır.

Ömeriye Camii Mimari Yapısı

Camiyi diğer camilerden farklı kılan en önemli özelliği minberin açılır kapanır olması. Minber, görevini tamamladıktan sonra raylar üzerinde sürüklenerek duvarlar arasında bulunan yerine tekrar sabitleniyor.

Caminin iç yapısı oldukça sade. Aydınlatmada kullanılan 1 adet avize ve duvarda asılı duran 1 duvar saatinden başla bir şey yok.

Dış mekân ise, taç kapısı ve mihrap ak – kara taşlar ile örülme. Minare şerefesinin korkuluklarında ince oyma taş işçiliği göze çarpıyor. Göze çarpan diğer şeyler ise minarede bulunan oyuklar. Bu oyuklar Gaziantep savunması sırasında gerçekleşen savaşta oluşmuşlar ve o günlerin izleri oldukları için restorasyonda kapatılmamışlardır. Bazı oyuklarda mermi kovanları ve şarapneller hala görünmektedir.

Cami avlusunda bulunan döner özellikteki süslemeli taş camiyi ön plana çıkaran bir başka unsur. Çünkü bu taşın deprem uyarısı yaptığına inanılıyor.

Ömeriye Cami Özellikleri

Gaziantep’in en eski camilerindendir.

Gaziantep’in savunulması sırasında yaşanan savaştan kalan mermi ve şarapnel izlerini hala minaresinde görmek mümkündür.

Mimarı hakkında 2 farklı Ömer ismi ağır bastığından Arapçada iki Ömer anlamına gelen “Ömeryn” Cami olarak da bilinmektedir.

Ömeriye Cami Fotoğrafları

Ömeriye  Cami Nerede? Ve Nasıl Gidilir?

Adres: Düğmeci Mahallesi, 27240 Şahinbey/Gaziantep

Nasıl Gidilir: Merkez’de bulunan camiye yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Puan Verin!

Yorumlara Kapalıdır!