Sanki Yedim Cami Hikayesi – Tarihi – Özellikleri / FATİH

Sanki Yedim Cami

Sanki Yedim Cami, İstanbul’un Kocamustafapaşa semtinde küçük bir mahalle mescidi olarak hizmet vermektedir. Resmî kayıtlarda caminin banîsi olarak Hayreddin Efendi’nin ismi yanında Adanalı Ahmet Efendi’nin ismi de anılmaktadır. Pek çok kaynakta tarih ve mimar konusunda bilgi bulunmamaktadır. Ancak Diyanet kaynaklarında göre Kanunî Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan tarafından inşa ettiği yer almaktadır.

Sanki Yedim Cami Hikayesi

Osmanlı döneminde sultanların yaptırdıkları camilere Selatin Cami adı verilirdi. Kendi halinde bir esnaf olarak çalışan Keçecizade Hayreddin Efendi bu camileri gördükçe çok imrenirdi. Cami yaptırma fikri onu çok heyecanlandırıyor ama maddi gücü buna engel oluyordu. Kendi halinde çalışan bir esnaf olarak bir çözüm yolu aramaya başlamıştı. Aklına yatan en iyi fikir yediklerinden kısarak biriktirmekti. Ne zaman canı bir şeyler istese “Yedim Say” diyerek bu isteği için yapacağı harcamayı bi köşeye atmaya başladı. Çevresinden ‘gel vazgeç bu sevdadan olacak iş değil senin yaptığın’ deseler de artık dönüş yoktu. Bazı kaynaklarda eşinin de kendisine eşlik ettiği rivayet edilir.  Dile kolay tam 20 yıl sürecek bu azim öyküsü sonunda bir cami yaptırabildi. İşte bu caminin ismi de buradan gelmektedir.

Sonuç olarak hem nefsini terbiye etmeyi hem de azim ile yapıldığında nelerin başarılabileceğini bizlere anlatacak bu hikayesi kalmıştır.

Sanki Yedim Cami Tarihi ve Mimari Yapısı

Sanki Yedim Cami Mimarisi

Sanki Yedim Cami Mimarisi

Ne zaman inşa edildiğine dair kesin bir bilgi olmamakla birlikte Diyanet kaynaklarında göre Kanunî Sultan Süleyman döneminde inşa edildiği yazmaktadır. Yapımından sonra çeşitli bakım ve onarımlar görmüştür. İlk onarım II. Abdülhamid devrinde Serasker Rıza Paşa tarafından yaptırılmıştır.  I. Dünya Savaşı yıllarında, Unkapanı bölgesinde etkili olan büyük bir yangın sırasında büyük ölçüde zarar görmüştür. Bir süre hizmet veremeyen cami 1959-60 yıllarından hal tarafından toplanan yardım paraları ile büyük bir onarım görmüştür.

Caminin iç mekânı 100 metrekare büyüklüğünde olup, yaklaşık 200 kişi aynı anda ibadet edebilmektedir. Tek şerefeli, beyaz boyalı bir minaresi vardır. Bugün, cami çevresi ev ve apartmanlarla çevrilidir. Camiin orijinal halinden günümüze yalnız mihrap üstündeki kitâbeli çiniler ulaşabilmiştir.

Camiyi ilgi çekici kılan tarihi ve mimari yapısı değil yapımının ilginç hikayesi. Gelin birlikte bu hikâyeye birlikte göz atalım.

Sanki Yedim Cami Nerede?

Adres: Zeyrek, Kırbacı Sk. No:45, 34083 Fatih/İstanbul

Ulaşım: Ulaşımın en kolay yolu İETT otobüsleri ile Fatih Cami durağına inerek sağlanır. 28-31E-32-36A hat numarası otobüsleri tercih edebilirsiniz. Sonrasında 5-10 dakika yürüyüş sonrasında camiyi bulabilirsiniz. Konu bilgileri için tıklayınız.

Puan Verin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.