Yıldız Hamidiye Camii

yildiz_hamidiye_camii

Yıldız Hamidiye Camii

İkinci Abdülhamit’in talimatı üzerine Mimar Sarkis tarafından inşa edilen Yıldız Hamidiye Camii, 1877’de ibadete açılmıştır. Caminin Yıldız Sarayı’na yakın bir konumda yer almasının nedeni devlet erkanının ibadet etmek üzere uzak camilere gitmelerini önlemekti. İhtiyaca mensup inşa edilen caminin görkemi ve mimari yapısı günümüzde de ilk günkü estetiğini muhafaza ediyor. Yıldız Hamidiye Camisini farklı kılan noktanın da cami avlusu içerisinde inşa edilen saat kulesi olduğunu ifade edebiliriz.

Saat kulesi cami ile beraber inşa edilmemiştir. Daha sonraları planlanan ve inşa tarihi 1890’a rastlayan saatin cami avlusuna kazandırdığı estetik ve ambiyans görülmeye değerdir. Saat kulesi 3 kattan oluşur ve elle kurulan bir sistemi vardır. Saat kulesinin ikinci katında barometre yer alır. Saatten biraz içeriye doğru ilerlendiğinde ise yeşil renklerle bezeli Hamidiye çeşmesi görülür.

Yıldız Hamidiye Camii Mimari Yapısı

Camiye iki farklı kapında girilir. Kapılar oldukça azametli ve saray kapısını andırır. Her iki kapının üzerinde de sülüs çalışması vardır Nisa süresinin 103.ayeti kerimesi yazılıdır. Ayrıca dönemin hükümdarı ikinci Abdülhamit’in de tuğrası bulunur. İç avludan sonraki mescit giriş kapısı bölümün gelinir. Bu kapı gül ağacından yapılmıştır. Kapı girişinde de Osmanlı hat sanatının örnekleri yer alır. Cami içerisinde en çok dikkati celp eden bölüm kubbedir. Altın varaklarla işlenen kubbenin derinliği ve yaratığı görsel şölen sonsuzluğu simgeler.

Yıldız Hamidiye Camii aydınlık ve ferah yapısı ile dikkati çeker. Caminin bu özelliğine neden olan ise, 36 pencereye sahip olmasıdır. Bunların 16 tanesi kasnak tarafındadır ve özel malzeme ile tasarlanmıştır. Bu da, caminin aydınlık ve ferah bir atmosfere sahip olmasını sağlayan önemli bir etkendir. Çam çerçevelerin etrafı da Osmanlı hat yazıları ve çeşitli motiflerle eşsiz bir hale getirilmiştir. Cami içerisinde avizeler de yer alır ve bunlardan bazılarının Alman Kralı tarafından hediye edildiği düşünülür.

Yıldız Hamidiye Cami Ulaşım Bilgileri ( Nerede ve Nasıl Gidilir? )

Beşiktaş ilçesi sınırları içerisinde, Barbaros Bulvarı üzerinde yer alan Yıldız Camii için ulaşım seçenekleri oldukça fazladır.

Otobüs ile Ulaşım için; bulunduğunuz istikametten Yıldız Teknik Üniversitesi durağından geçen İETT otobüslerini tercih edebilirsiniz.

Metrobüs ile Ulaşım için; Zincirlikuyu durağında indikten sonra Beşiktaş istikametine giden Minibüs veya otobüsleri kullanarak Yıldız Teknik Üniversitesi durağında inip ulaşabilirsiniz.

Metro ile Ulaşım İçin; Gayrettepe durağında indikten sonra Beşiktaş istikametine giden Minibüs veya otobüsleri kullanarak Yıldız Teknik Üniversitesi durağında inip ulaşabilirsiniz.

Vapur ile Ulaşım için; Beşiktaş vapur iskelesinden indikten sonra Zincirlikuyu istikametine giden Minibüs veya otobüsleri kullanarak Yıldız Teknik Üniversitesi durağında inip ulaşabilirsiniz.

Puan Verin!

Yorumlara Kapalıdır!