Süleymaniye Camii

Osmanlı dönemine ait eserlerden biri olan Süleymaniye Camii ve Külliyesi, Mimar Sinan tarafından I.Süleyman’a ithaf olmak üzere yapıldı. Yapımına 1550 senesinde başlandı ve yaklaşık olarak yedi sene sürdü. Cami ve külliyenin yapımında 3500’den fazla işçinin çalıştığı Tarihçi Peçevi’nin notlarında yazılıdır. Üstelik camii yapımında İmparatorluğun birçok yerinden farklı taşların İstanbul’a getirildiği de, yine Peçevi notlarında geçenler arasındadır.

suleymaniye

Süleymaniye Külliyesi, 15 bölümden oluşan büyük bir Külliye

Süleymaniye külliyesi 15 bölümden oluşur. Cami başta olmak üzere Mimar Sinan tarafından medrese, dükkan ve haneler yapılmıştır. 5’den fazla medresenin bulunduğu külliyede, tıp, darülhadis, evvel, sani gibi meşhur hale gelmiş medreseler İmparatorluğun birçok yerinden talebe çekmiş ve yetiştirmiştir.

Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi

Külliyenin en dikkat çeken tarafı camiidir. Mimar Sinan’ın kalfalık eserim olarak adlandırdığı Süleymaniye camii, sadelikle beraber mükemmel bir ihtişamı sunabilen ender eserlerden birisidir. Mimari açıdan titiz ve hassas bir ustalığın eseri olduğu birçok ülkece kabul edilmiştir. Bu nedenle UNESCO dünya mirası içerisinde yer alır. Camide 128 adet pencere yer alır. Ayrıca cami içerisinde birde is odası vardır. Bu odanın amacı, cami aydınlatmasında kullanılan kandillerden çıkacak isin duvarlara zarar vermemesi ve odada toplanan isin tekrardan mürekkep yapılarak geri dönüşüme kazandırılmasıdır.

Caminin etrafında toplanan medreseler de cami avlusuna farklı bir görünüm kazandırmıştır. Tıp medresesiyle beraber cami etrafında 6 adet medrese bulunur. Bugün bu medreselerden sani ve evvel olarak adlandırılanları Süleymaniye kütüphanesi olarak kullanılmaktadır. Tıp medresesinin sağ tarafındaki oda ise, Bimarhane olarak adlandırılan akıl hastalıkları tedavisi için ayrılan bölümdür. Hemen avlunun karşı tarafında yer alan kuzeydeki oda ise, medreseliler için tahsis edilmiş darüzziyafe yani yemekhanedir. Yanındaki bölümde bulunan oda da külliyeye gelen misafirler için ayrılmış tabhanedir.

Süleymaniye Camii Ve Külliyesine Ziyaret

Camii her zaman açıktır. Külliyede bulunan diğer odaları ziyaret etmek de mümkündür. Kütüphane 09-17  saatleri arasında ziyaret edilebilir. Cami ibadet saatleri içerisinde her zaman Müslümanların hizmetindedir.

Süleymaniye Camisine Nasıl Gidilir?

Anadolu yakasında bulunan kişilerin Marmaray ile Eminönü’ne geçmeleri ve buradan Beyazıt Sahaflar çarşısına ulaşmaları gerekir. Kapalıçarşı ve sahaflar çarşısı arasında kalan yoldan yüründüğünde Süleymaniye camisine ulaşmak mümkün olacaktır. Avrupa yakasında olan kişiler de Eminönü Beyazıt mevkiine ulaştıklarında aynı güzergahı takip ederek Süleymaniye camiine ulaşabilirler.

Adres: Süleymaniye, Prof. Sıddık Sami Onar Cd. No:1, 34116 Fatih/İstanbul

 

5/5 - (1 Değerlendirme)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.